Jesenske iskrice

Vrtovi ob šoli Cvetka Golarja so nas že prvo leto obdarili s svojimi pridelki. Kljub vročemu poletju so zacveteli v vseh barvah in plodovih  in moramo priznati, da nam jih je zavidala marsikatera gospodinja. Nekoliko sta nam  ponagajala tudi plevel in trava, toda kmalu smo s pridnimi rokami in s pomočjo naših članov odpravili tudi to nadlogo. Niso nas premagali niti nadležni polži, ki jih je bilo na tem območju res veliko. Kljub temu, da smo zaradi njih bili ob nekaj pridelka, smo lahko takoj v začetku šolskega leta uživali sadove našega vrta. Tako so nam v šolski kuhinji na OŠ Ivana Cankarja pripravili jedi iz paradižnika, paprike, buč in zelja. Učenci na šoli Cvetka Golarja pa so pridno pripravljali dobrote pri urah gospodinjstva. Dobro se zavedajo, da je le domača in ekološko pridelana hrana najbolj primerna  za njihovo zdravje. Seveda pa učenci niso samo uživali ob hrani, nekoliko so si je tudi prihranili za jesen in zimo.  Naredili so paradižnikovo mezgo, vložili so rdečo peso, papriko in feferone ter skuhali marmelado iz nešpljev. Posušili so nekatera zelišča in začimbe. Počistili so vrtove in kmalu bodo pripravljeni na zimsko mirovanje.

V pomladnih mesecih načrtujemo zasaditev večje količine vrtnin, s katerimi bomo obogatili marsikateri jedilnik.

Društvo Rast Ljutomer si prizadeva za kvalitetno preživljanje prostega časa, zato tudi letos izvajamo ob torkih v popoldanskem času športne aktivnosti, ki jih vodi Robert Stajnko.  Organizirali smo jesenski družinski pohod, ki so se ga udeležile družine učencev, ki obiskujejo športne aktivnosti. Pod vodstvom strokovno vodenega pohoda planinke Brigite Čeh, smo se odpravili od ribnikov do vrtca v Gresovščaku, kjer so nas pričakale dobrote in topli napitek. Učenci so se razgibali  in nadihali svežega zraka.

Odpeljali smo se tudi do Bioterm Mala Nedelja. Čeprav je poleg gibanja zelo pomembna zabava in sprostitev, so se učili tudi pravilne tehnike plavanja. Znova ugotavljamo, da so naši učenci tudi spretni plavalci. Nad kopanjem so bili zelo navdušeni.

Društvo se povezuje z OŠ Cvetka Golarja, podružnično šolo Ivana Cankarja. Že te dni bomo zasadili v okolici šole sadna drevesa, pri čemer nam bodo v pomoč tudi učenci. Vsak oddelek si bo izbral svoje drevo, za katerega bo tudi skrbel. Drevesa nam je podarila drevesnica Malus.

Zahvaljujemo se vsem, ki nam pomagajo pri razvoju našega društva in nam pomagajo pri razvoju naše vizije. Naši prošnji so se med drugim prijazno odzvali podjetje Krka, Tondach, Občina Ljutomer, Javni zavod za šport, izobraževanje odraslih in mladino Ljutomer, Športna zveza Ljutomer, Društvo Sožitje, drevesnica Malus, vrtnarstvo Cornus in okoliški kmetje.

Nelica Petek, predsednica Društva Rast Ljutomer

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja